Ransomware infecteert ict-systeem Tweede Kamer

Dinsdag 28 maart 2017, ransomware heeft een ict-systeem van de Tweede Kamer gisteren getroffen. Om wat voor ransomware het precies gaat en wat de impact was, is onbekend. Kees Verhoeven van D66 maakte het nieuws vanochtend via Twitter bekend. De Stafdienst Communicatie bevestigt tegenover Tweakers de infectie.

Ransomware gister al ontdekt

De besmetting zou gisterenmiddag zijn begonnen, waarna er bestanden werden versleuteld. De ict-dienst van de Tweede Kamer blokkeerde vervolgens de mail en adviseerde om Word-bijlagen met de tekst factuur niet te openen. Vanwege de infectie moesten er back-ups worden teruggezet en werkten progamma’s via Citrix tijdelijk niet. Vanochtend was de verstoring voor het grootste deel verholpen. Verhoeven hoopt dat de infectie voor meer bewustzijn zorgt. Nederlandse overheidsinstanties zijn in het verleden vaker door ransomware getroffen.

Bron: security.nl

BEL-gemeenten ook getroffen

Nadat de systemen van  de BEL-gemeenten gisteren door een virusaanval op zwart zijn gegaan blijkt ook de Tweede Kamer gister getroffen te zijn door een aanval.

Dit voorkomen?

Neem vandaag nog contact met ons op!

Comments are closed.