Kosten cybercriminaliteit overstijgen de investeringen in cybersecurity

cybercrimeDinsdag 25 april 2017 – De kosten van┬ácybercriminaliteit stijgen de komende vijf jaar veel sneller dan de budgetten die voor cybersecurity worden gereserveerd. Dat beeld schetst onderzoeksbureau Juniper Research in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Investeringen in cybersecurity met 8% omhoog

Juniper voorspelt dat de investeringen in cybersecurity de komende vijf jaar met jaarlijks 8 procent zullen stijgen. In 2022 zouden de wereldwijde investeringen in cybersecurity dan uitkomen op 135 miljard dollar.

Kosten van cybercriminaliteit met 30% per jaar omhoog

Tegelijkertijd stijgen de kosten als gevolg van cybercriminaliteit met jaarlijks 30 procent tot 8 biljoen (8.000 miljard) dollar in 2022, aldus de onderzoekers.

Specialistische kennis nodig

Naast dit verschil in kosten en investeringen wijst Juniper op een ander probleem in de security-branche. Er zijn zoveel beveiligingsdiensten en -producten om uit te kiezen. Een groot deel daarvan kan alleen niet goed of helemaal niet geïntegreerd worden of er is heel specialistische kennis voor nodig.

Kan er toe leiden dat bedreigingen gemist worden

Dit zou ertoe kunnen leiden dat bedreigingen worden gemist en dat vooral kleinere bedrijven het slachtoffer worden van cybercriminelen omdat zij naar verwachting hun beveiliging het minst op orde hebben. De oplossing voor deze versnippering en kenniskloof ligt in kunstmatige intelligentie (AI), voorspelt Juniper. Zelflerende software zal in de toekomst opvallend gedrag binnen netwerken en programma’s gaan detecteren waardoor er minder handwerk nodig is van IT-beveiligingsexperts.

Bron: security.nl

Comments are closed.